Giriş kısmını daha fazla uzatmadan biran önce incelemeye geçelim.
GÖRSELLİK:
Görselliğin kişiden kişiye değişeceği bir gerçek fakat Budgie masaüstü ortamı ve sunduğu kişileştirme seçenekleri ile benim görsel anlamda en sevdiğim işletim sistemi olmayı başardı. Daha önce görsellik denilince aklıma ilk Deepin Os gelse de benim için onun yerini almayı başardı.
Sisteme ilk girdiğiniz anda görsel anlamda zaten sizi kendine çekmeyi başarıyor. Arc-Darker teması standart olarak geliyor ve sistemin geri kalanı ile muhteşem bir uyum yakalıyor.
YÜKLÜ GELEN UYGULAMALAR:
Yüklü gelen uygulamalar noktasında Ubuntu'dan en büyük farkı Firefox Yerine Chromium (Google Chrome'nin açık kaynaklı sürümü) ile gelmesi oluyor. Bunun yanı sıra ihtiyacınıza yarabilecek tüm cd dvd programları, müzik ve video oynatma programları, yardımcı uygulamalar ve kişileştirmenizi sağlayacak programlar kurulu olarak geliyor. Günlük işlemler için bilgisayarınızı kullanıyorsanız başka hiç bir uygulama yüklemenize gerek kalmıyor. Hatta günlük kullanım için uygulama fazlası olduğunu söylesek bile yanlış olmaz.
KULLANIŞLILIK:
Yine üst menünün en sağındaki işarete tıklayınca açılan iki menü ile de takvim, bildirimler, bilgisayarınızın genel ayarlarına kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. Yani masaüstünde bir kaç tıkla yapamayacağınız bir işlem yok. Bu nedenle kullanışlılık anlamında şimdiye kadar incelediğim en iyi işletim sistemi olduğunu söylemek istiyorum. (sol taraftaki resimler)
PERFORMANS:
SÜRÜCÜ DESTEĞI:
Sürücü desteği de diğer dağıtımlar ile aynı sayılır. Neredeyse her sürücünün açık kaynaklı sürümü mevcut. Bu nedenle herhangi bir Linux dağıtımından bir farkı yok. Çok güncel veya bulunmaz bir donanıma sahip değilseniz bu konuda bir sorun yaşayacağınızı zannetmiyorum.
ÖZELLEŞTİRME:
Özelleştirme konusunda size neredeyse sınırsız seçenek sunduğunu söylesem yanlış olmaz. Gördüğünüz her menüyü, her pencereyi, menü üstündeki butonların yerini bile bir kaç tık ile özelleştirebiliyorsunuz. İstediğiniz menüyü istediğiniz yere koyabiliyorsunuz. Aynı şekilde var olan soldaki ve üsteki menünün yanı sıra alta ve sağa da ekleyebiliyorsunuz. Tabii bu menülere de saat, tarih, menü, sistem ayarları gibi isteidğiniz her seçeneği ekleyebiliyorsunuz.
Bunların yanında Tweak Tool gibi bir uygulama kuramaya gerek kalmadan yazı sitilinizden kullandığınız temaya kadar, ikon paketinden masaüstü özelleştirmelerine kadar hepsini yapabiliyorsunuz.
OLUMLU VE OLUMSUZ YANLARI:
OLUMLU:
- Büyük bir desteğe sahip olması. Gerek Ubuntunun kendi sitesinden gerekse de Budgie masaüstü ortamı hakkındaki bilgilerden aradığınız her çözümü bulabiliyorsunuz.
- Özelleştirebilir olması nedeni ile kendiniz için en iyi ortamı oluşturabilmeniz.
- Akıcı bir arayüz sunması.
- Gelişmiş özelleştirme seçenekleri sunması.
- Hafif olması.
OLUMSUZ:
- Tüm dağıtımlarda olduğu gibi hala desteklenmeyen oyun ve uygulamaların olması.
Ubuntu zaten güzel ya :)
YanıtlaSilBende Linux dağıtımlarını çok seviyorum :)
Silbende ubuntuyu sevıyıyorum vps lerıde herzaman ubuntu tercıh ederım <3
YanıtlaSilUbuntu benim de en sevdiğim dagitimlardan özellikle Budgie görsellik olarak da beni çok etkiledi.
Sil